You are currently viewing СТУДЕНТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ ПОСЕТИХА ФИРМА „НИК АГРО СЪРВИС“

СТУДЕНТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ ПОСЕТИХА ФИРМА „НИК АГРО СЪРВИС“

СТУДЕНТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ ПОСЕТИХА ФИРМА „НИК АГРО СЪРВИС“

Във връзка с 10-годишнината на „Ник Агро Сървис“ ООД  на 29 октомври група студенти с преподаватели от Аграрния  университет – Пловдив посетиха базата на компанията в София.

Лично управителят Калоян Куманов представи дейността на фирмата, която се занимава с прецизно земеделие и отвори врати за работния процес във фирмата.  

На място бе демонстрирано пробовземането с автоматизирана пробовземна сонда за почвени проби. Заслужава да се отбележи, че агрономите на фирмата обсъждат всеки етап от работния процес с клиента и изготвят схема за планово торене и листно подхранване. 

С огромен интерес студентите посетиха модерно оборудваната акредитирана лаборатория  за почвени анализи, която се нарежда на първо място по производителност на Балканския полуостров. Ръководителят на лабораторията представи нейното развитие от началото, когато е използвана преносима апаратура при полски условия до сега – когато  всички процеси са автоматизирани. Благодарение на GPS устройства екипът записва точните координати на всяка една проба, като картографира парцела и създава почвена карта след анализ на резултатите.

Във фирмата бе поканен и г-н Христо Христов, възпитаник на АУ, който развива семеен бизнес със семена в област Разград. Той сподели как от 1998 г. до сега са увеличили площите 4 пъти и работят със същия брой персонал благодарение на  иновациите, предложени от „Ник Агро Сървис“ ООД. Внедрявайки модерни машини и нови технологии, фирмата постига икономия на гориво, препарати и работна ръка. Г-н Христов акцентира, че селскостопанският сектор има остра нужда от млади, амбициозни и знаещи специалисти.

Служителите на „Ник Агро Сървис“ ООД, повечето възпитаници на АУ, с удоволствие отговаряха на въпросите на студентите. 
Срещата приключи с томбола и атрактивни награди.

Връзката между образованието и бизнеса даде реална представа на студентите за тяхната професионална реализация, както и успя да засили желанието и стремежа им към бъдещи професионални изяви.

 
Сподели публикацията