You are currently viewing Студентски съвет при Аграрен университет – Пловдив ви честити Баба Марта!

Студентски съвет при Аграрен университет – Пловдив ви честити Баба Марта!

На 1-ви март, студенти от Студентски съвет при Аграрен университет – Пловдив подариха мартенички на свои колеги, преподаватели и служители на университета по случай празника Баба Марта.

С идването на първи март идва и пролетта, а пролетта е здраве, слънце и любов! Нека Баба Марта ви донесе много здраве, слънчеви дни и много любов в сърцето!

С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай, свързан с Баба Марта, е закичването на хора и млади животни с мартеница (усукани бяла и червена нишка) на 1 март – денят на пристигането на Баба Марта.

За тези, които не знаят, Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор. В народните вярвания, представени в пословици и приказки, името ѝ е свързано с името на месец март. Три са месеците, които са персонифицирани в българските митични представи – януари, февруари и март. Януари и февруари са представени като братя с лют характер – Голям Сечко и Малък Сечко. Баба Марта се смята за тяхна сестра, която ту е усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла.

Сподели публикацията