You are currently viewing Студентски Съвет при Аграрен Университет – Пловдив чества „Международния ден на очарованието на растенията“

Студентски Съвет при Аграрен Университет – Пловдив чества „Международния ден на очарованието на растенията“

За поредна година организатор на събитието бе Студентският съвет при Аграрен университет – Пловдив. Девет катедри се включиха с щандове, на които представиха растения и продукти, обект на научните им разработки.

Председателят на Студентския съвет Христо Козаров благодари на преподавателите, които откликнаха на поканата за участие, и подчерта, че растенията са пряко свързани с нашия университет, ние сме очаровани от тях, но е добре и те да са очаровани от нашата грижа за опазването им.

Ректорът проф. Христина Янчева благодари на Студентския съвет, които популяризират в нашата страна това събитие, инициирано от Европейската организация за растителна наука (EPSO). Тя приветства и специалните гости – ученици от Селскостопанската гимназия в гр. Садово, много от които са наши бъдещи студенти.

Не случайно точно катедра „Земеделие и хербология“, които се борят с плевелите, бяха аранжирали щанда си с макове и ралица, за да покажат тяхното очарование. Младите учени от катедрата подчертаха, че макар и вредни за културите, някои плевели намират ценно приложение във фармацията, козметиката, химическата индустрия.

Катедра „Градинарство“ представи екзотични зеленчуци, семена за които са донесени лично от преподавателите, командировани в Китай преди 2 години.

Традиционно е участието на катедрите „Растениевъдство“ с уникални български етерично-маслени и житни култури, „Ентомология“ с техните красиви колекции от вредители и полезни насекоми, „Лозарство“, „Овощарство“, ,„Агроекология“, „Ботаника и агрометеорология“, които се постараха да покажат оригинални аранжировки от богатата флора на България. Катедра „Животновъдни науки“ привлече внимание не само с разнообразието от яйца от различни видове селскостопански птици, но и с дегустация на пчелен мед и вкусно кисело мляко по традиционна рецепта.

За първи път в изложбата свой щанд подредиха и катедра „Механизация на земеделието“, които дори експонираха малък трактор.

Сподели публикацията