You are currently viewing Студентски съвет при Аграрен университет – Пловдив отбеляза 1-ви март – Баба Марта!

Студентски съвет при Аграрен университет – Пловдив отбеляза 1-ви март – Баба Марта!

По случай празника Баба Марта, студенти от Студентския съвет при Аграрен университет – Пловдив зарадваха студенти, служители и преподавателския състав в университета с накичване на мартеници.

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Традицията е свързана с древната езическа история от Балканския полуостров свързана с всички земеделски култове към природата.

Нетрадиционно тази година, членове на Студентски съвет при Аграрен университет – Пловдив повишиха емоцията от празника и на деца от ДЦ „Чайка“, намиращ се в близост до Аграрен университет – Пловдив.

Цветовете на мартеницата (бял и червен) носят символиката и магията на древността. Червеният конец е силата, кръвта, слънцето и топлината, освен това червеното преобладава и в българските носии и шевици. Белият конец пък е доброто начало и светлината. 

Най-популярното схващане е, че трябва да свалим мартеницата, когато видим щъркел, лястовица или цъфнало дърво. Според други схващания се носят до 9 март – църковният празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март – Благовещение. 

Мартеницата е включена в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на Организация на ООН по въпросите на образованието, науката и културата ЮНЕСКО. 

Сподели публикацията